Зареєструватись

ОСББ: міфи і реальність. Практичний досвід одного будинку м. Вараш, Рівненської обл.

Ірина Кашина
20 Лютого 2018

ПОДІЛИТИСЬ

Настав той час, коли ЖЕКи канули в Лету, і на їх місце прийшли керуючі компанії, які начебто повинні надавати належний сервіс у сфері житлово-комунального господарства. Станом на сьогодні маємо такі дві сторони медалі – керуючі компанії дуже важко піддаються змінам, а більшість мешканців багатоповерхівок, як і раніше, так і не розуміють, за що вони сплачують гроші.

Через скарги можна вирішити деякі проблеми, але не секрет, що іноді  керуюча компанія тривалий час не виконує своїх зобов’язань. З цієї ситуації є вихід – створити ОСББ і почати управляти спільною власністю. І ось тут починається дуже цікава історія. Більшість українців хочуть мати належний сервіс, чисті під’їзди і т. п., але, з іншого боку, бояться брати на себе відповідальність. Чому? Одна з причин – відсутність віри в те, що все реально!

Нещодавно нам пощастило поспілкуватись зі слухачем курсу ВУМ «Енергоефективність багатоповерхового будинку в дії» Володимиром Грушевським, який мешкає у м. Вараш, Рівненської обл. Він – голова правління ОСББ «Вараш 45». Але це не єдина справа, за яку Володимир несе відповідальність. Він також є засновником та головою ГО «Всі разом!», головою Федерації Футболу міста Вараш, членом ГО «Громадське формування з охорони громадського порядку «Кузнецовська муніципальна варта», членом правління Центру «Ейдос».

Його досвід та практичні поради щодо організації та функціонування ОСББ – до вашої уваги.

Володимир Грушевський, голова правління ОСББ «Вараш 45».

ОСББ «Вараш 45». З чого все починалося

Володимир Грушевський (ВГ): У липні минулого року ми провели установчі збори співвласників багатоквартирних будинків №45 (будинок має два корпуси «А» та «Б») по мікрорайону Вараш, м. Вараш. Установчі збори проводились вже не вперше. Всі попередні спроби установчих зборів блокувалися через окремих «персонажів». Скажу більше – під час проведення останніх установчих зборів деякі мешканці будинку запустили акцію «АнтиОСББ», головними мотивами якої були охорона приватних інтересів (це робота в комунальному підприємстві) і дискредитація членів ініціативної групи. Дивує ще те, що жодних здорових аргументів «проти» ОСББ вони не наводили, а лише переходили на особистості та обливання брудом окремих членів ініціативної групи зі створення ОСББ.

Планувалось, що в складі ОСББ «Вараш 45» буде і будинок 45Б. Але, на жаль, багато мешканців цього будинку, які спочатку підтримували створення ОСББ, після таких «антиакцій» висловились проти.

На вересень 2017 року ми офіційно були зареєстровані як ОСББ «Вараш 45» з одним будинком на 101 квартиру (Вараш 45А).

ВУМ: З якими складнощами Ви стикалися під час створення об’єднання?

ВГ:  Було нелегко. Було просте бажання значної частини мешканців зробити зміни у своєму будинку, навести лад та порядок, адже кілька років у будинку нічого кардинально не робилось.

При реєстрації ОСББ головним вартісним ресурсом є час. Державна реєстрація є безкоштовною, але є незначні витрати на папір, друк, власне підготовку до проведення установчих зборів (надсилання рекомендованих листів), нотаріальне посвідчення підписів для відкриття рахунків, відкриття рахунків у банківських установах. А от затрати часу – просто колосальні. Протягом двох тижнів члени ініціативної групи щовечора проходили кожну квартиру, багато часу займає паперова тяганина (подання документів на реєстрацію, відкриття рахунків, подання документів в інші державні органи). Загалом весь процес від установчих зборів до повноцінного запуску зайняв близько 2х місяців.

Понад 60% мешканців будинку висловили свою позицію на користь ОСББ, лише 10% були проти, а інші не визначились. Єдиним складним етапом було переконати мешканців запустити зміни, чимало відбулось гарячих дискусій.

«За перший повний місяць роботи маємо хороший та позитивний результат. В порівнянні з січнем 2017 року, у січні 2018 року отримали економію в 500 кВт/год. на освітленні місць загального користування, а це майже 1000 гривень економії за місяць. Така модернізація нам обійшлась трохи більш ніж у 4 тис. грн., і тепер маємо світло на кожному поверсі, при вході у під’їзд. Провели часткову заміну аварійних каналізаційних труброзпочали  утеплення труб системи опалення». 

ВУМ: Розкажіть про зміни, які відбулися після того, як запрацювало ОСББ.

ВГ: Складно коментувати, в якому жахливому стані знаходяться будинки, і наш не був виключенням. Багато є претензій та зауважень до комунального підприємства, яке обслуговувало наш будинок. На жаль, до такого стану будинок доведено не за один рік. Ремонт у під’їздах вже більше 9 років не робився, каналізація в дуже поганому стані, чимало проблем є з покрівлею будинку, з міжпанельними швами, із системою опалення, фасади під’їзду практично аварійні і ще є чимало проблемних питань, які потрібно вирішити.

Наприкінці року з місцевого бюджету виділили кошти за програмою підтримки створення ОСББ на встановлення приладів обліку холодної води, гарячої води, теплової енергії. Тому сьогодні будинок вже обладнаний загальнобудинковими лічильниками води та опалення. Власними силами провели заміну ламп освітлення на енергозберігаючі у місцях загального користування. За перший повний місяць маємо хороший та позитивний результат. В порівнянні з січнем 2017 року у січні 2018 року отримали економію в 500 кВт/год, а це майже 1000 гривень економії за місяць. Тут треба уточнити, що ми відмовились від обслуговування комунальним підприємством в листопаді  2017 р., а освітлення модернізували у грудні того ж року. Така модернізація нам обійшлась трохи більш ніж у 4 тис. грн. Тепер маємо світло на кожному поверсі, при вході у під’їзд. Провели часткову заміну аварійних каналізаційних труб, розпочали  утеплення труб системи опалення. 

ВУМ: Які ваші поради щодо врегулювання конфліктів та впливу на мешканців, які чинять опір змінам?

ВГ: Єдиний шлях – це спілкування, інформування та переконання. Але ще важливо залучати всіх мешканців до процесів управління. Щоб кожен відчув важливість прийняття рішень та відповідальність за їх виконання.

Володимир Грушевський: «Працюйте, творіть та піклуйтесь про свій будинок спільно усі разом! Разом сила! Будьте відповідальними господарями своїх домівок!» 

ВУМ: Яких результатів від енергоефективних заходів ви хочете досягти?

ВГ: Значних речей ми ще не зробили. Першою нашою перемогою у енергоефективності та енергозбереженні стало освітлення місць загального користування будинку, де отримали економію. В найближчих планах – завершити модернізацію системи опалення, замінити вікна у під’їздах, провести капітальний ремонт покрівлі, міжпанельних швів та ремонт у під’їзді (у т. ч. встановлення дверей). В планах протягом півроку – встановлення системи відеоспостереження біля будинку (окремі мешканці будинку готові профінансувати такі заходи). На сьогодні частково відремонтували елементи на даху будинку (зробили двері на дах), зробили та встановили урни для збору роздільного сміття, утеплили частково труби системи опалення. Ми розуміємо, що WOW-ефекту відразу не отримаємо, і будемо робити зміни системно та послідовно. Звісно, без спільних дій та залучення мешканців до управління робити зміни неможливо. Маю хорошу команду,  активних членів правління та підтримку небайдужих мешканців, які постійно допомагають.

Як було до оновлення

Як стало

Оновлення в підвалі

Оновлення в підвалі

ВУМ:Ваші поради тим, хто все ще боїться створювати ОСББ та ставати господарем.

ВГ: Багатоповерховий будинок – це спільна власність всіх мешканців будинку. Але далеко не всі мешканці готові брати на себе відповідальність за ефективне управління своїм будинком, а очікують на надання якісних послуг від комунальних підприємств. Багато мешканців вважають, що комунальники надають послуги якісно – у них просто немає змоги порівняти, як насправді виглядає якісне надання послуг з утримання будинку.

Основною перевагою ОСББ є те, що самі мешканці на загальних зборах або через членів правління вирішують, куди направляти кошти, зібрані в якості квартплати, та як максимально ефективно з точки зору співвідношення ціна/якість використовувати свої кошти.

Працюйте, творіть та піклуйтесь про свій будинок спільно усі разом! Разом сила! Будьте відповідальними господарями своїх домівок!

Володимир також зазначив, що в планах «Вараш 45» – скористатися державною програмою кредитування для впровадження енергоефективних заходів. Саме тому він долучився до курсу ВУМ «Енергоефективність багатоповерхового будинку в дії».  Звісно, рішення будуть приймати разом всі мешканці будинку.

Висновок

Як бачите, на практиці не так все просто, і дуже важко передбачити всі проблеми, з якими доведеться зіткнутись. Ба більше, будинки після довготривалого періоду перебування на балансі ЖЕКів знаходяться у жахливому стані, на відчутні зміни потрібен час і тому, як зазначив Володимир, на WOW-ефект не варто розраховувати.  Але, з іншого боку – все можливо, якщо є мотивація і бажання поліпшити рівень свого життя.

Команда ВУМ бажає Володимиру Грушевському та його команді сил, терпіння та наснаги у всіх починаннях. Саме такий позитивний досвід невеличких громад – це майбутнє України. 

Друзі! Ми нагадуємо, що курси «Енергоефективність багатоповерхового будинку в дії» та «Ефективне управління спільною власністю через ОСББ» знаходяться у вільному доступі та відкриті для кожного. Навчання може бути вашим першим кроком на шляху створення будинку своєї мрії.