Зареєструватись

Соціальний капітал або історія успіху – «До Миколая в Миколаїв»

Остап Стасів
31 Січня 2017

ПОДІЛИТИСЬ

Якщо у вас є досвід подорожей закордон, то вам, певно, знайоме відчуття захоплення та позитивних вражень від того, наскільки навколо чисто, красиво, а око постійно чіпляється за щось цікаве. І мабуть, насолоджуючись чужим, ви не один раз ставили собі питання: «А чому такого немає у нас, в Україні?». І дійсно, Україна – неймовірно красива країна з багатою історією, і при цьому ми не використовуємо весь ресурсний потенціал, який маємо.

Щоб наша країна стала більш привабливою та розкрила весь свій скарб цікавинок, доволі очевидно, що потрібно діяти. Як саме? Докладно цю тему висвітлює курс «Соціальний капітал». Бо насправді, наша проблема найчастіше полягає саме в тому, що ми не знаємо як, не бачимо або не віримо в те, що у нас «вдома» можна створити свою неповторну історію. Розробники курсу «Соціальний капітал» доводять протилежне. Найголовніше в нас вже є – це спроможність людей об’єднуватися навколо ідей і втілювати їх в життя.  Під час курсу розбираються успішні приклади того, як завдяки нестандартному мисленню та співпраці мешканців, забуті Богом селища перетворилися на місця паломництва туристів, стали заможними та знаменитими. В тому числі, сьогодні в Україні громади успішно розвивають власні міста без величезних інвестицій та допомоги держави.

Долучайтесь до курсу, а для більшого натхнення – до вашої уваги реальний успішний проект, ідея якого виникла завдяки курсу «Соціальний капітал».

Ідея проекту «До Миколая в Миколаїв» виникла під час Школи Свідомого Громадянина та вперше була реалізована у 2014 році, і тепер захід повторюється щороку.

Так розповідають про проект організатори:

«Вперше розпочати казку благодійників у Миколаєві вдалося менше, ніж за два тижні. Долучилися: волонтери, активісти, спонсори та меценати. Організували ігри, конкурси, театральні сценки, символічні дійства та святковий ярмарок. Вся активність була спрямована на допомогу дітям, воїнам АТО, а головною метою стало підняття бойового та морального духу в тяжкий для країни час.

У жодного з організаторів не було на той момент досвіду організації фестивалів, діяли ми інтуїтивно. Цілеспрямовано обрали туристичну привабливість міста і почали шукати особливі цікавинки та історичні факти, які пов’язують нас із покровителем дітей, мореплавцями та мандрівниками. Мета проекту – створити саме в Миколаєві фестиваль до дня Святого Миколая та розвинути діяльність фахівців високого рівня задля об’єднання громадськості, представників влади та бізнесу.

Ми виступили ініціативною групою, яка складалась з громадських діячів, представників благодійних фондів, підприємців та активних містян. Ми є популяризаторами та ідеологами цього дійства. Основне завдання проекту – втілити нове бачення святкування Дня Святого Миколая з особливим сприйняттям головного героя та підтримкою чуйного ставлення одне до одного.

І тоді, і зараз є багато перешкод для прориву тих ідей, на які сподівається вся команда з самого початку проекту. Попередня серія майстер-класів, пошук ресурсу та координація з органом самоврядування займали багато часу. Об’єднання зусиль з міським управлінням культури було наступною сходинкою у 2015 році, хоча застаріла система неохоче погоджується на співпрацю.

«До Миколая в Миколаїв» – суто волонтерський захід, тому на постійній основі важко втримати велику команду однодумців. Командотворення весь час змінюється, а аналіз діяльності залишається на рівні обговорення між учасниками. У нас є багато питань, які ми прагнемо поліпшити. Завжди намагаємось стати кращими, ніж були вчора, формуємо коло однодумців з добрими намірами. Найстійкіші з нас продовжують виконувати свою місію, сподівання на сталий розвиток проекту завжди підштовхують до нових звершень.

Раніше ми формували етап підготовки, день фестивалю, а надалі вимірювали результат заходами, організованими в дитячих будинках. Наше останнє досягнення: 19 грудня 2016 на Соборній площі відбулося урочисте відкриття будиночку Святого Миколая. Крім того, всі діти в міських і обласних лікарнях отримали подарунки від Святого Миколая, тому що за станом здоров’я не могли відвідати Соборну площу. Знову вдалося зробити свято, і ми цим дуже пишаємось.

Проект буде продовжуватись та поширювати важливість загальнолюдських цінностей, виховувати благодійників в душі кожного з нас.

Отже, чекайте на нового Миколая в Миколаєві!

Команда Відкритого Університету Майдану бажає всім організаторам, волонтерам та учасникам проекту «До Миколая в Миколаїв» подальших успіхів та натхнення на нові досягнення!