Зареєструватись

Як у Волновасі жестову мову вивчали

Ірина Кашина
1 Серпня 2017

ПОДІЛИТИСЬ

Ця історія почалася з того, що ми отримали листа від слухачки курсу «Відчуй: жестова мова для всіх» –  Анастасії Харіної, яка писала, що дуже захопилась курсом і тією інформацією, яку отримала. Нам було приємно і, як показує наш досвід, на цьому подібні історії завершуються. Але не в цьому випадку. 

У Анастасії, яка працює у Волноваському районному центрі зайнятості, виникла ідея організувати семінар з жестової мови на базі центру. Семінар мав на меті розповісти про проблеми та реалії життя людей, які не чують. Твердість намірів була підкріплена створенням події на Facebook. З нашого досвіду ми знаємо, що, нажаль, ця тема не дуже популярна. Це не семінар з Інтернет-маркетингу чи про те, як стати успішним і заробити багато грошей. Більшість українців згадують, що серед нас є ті, хто має вади слуху, тільки тоді, коли бачать дивовижних людей, що активно жестикулюють руками. Згадують і швидко забувають. І навіть уявлення не мають, що для них недоступні звичайні для нас речі. Вони не можуть спілкуватися телефоном, не можуть викликати “швидку”, покликати на допомогу, звернутися до поліцейського у разі потреби. Їх не зрозуміють, бо в них інша – жестова – мова.  

Наша команда вирішила підтримати ідею. Запустили просування події на Facebook з відповідним охопленням по м. Волноваха, Донецької області. Результат був очікуваним, шаленої зацікавленості ми не спостерігали і тому почали хвилюватися. Чи вийде? Чи будуть люди? Але Анастасія запевнила нас, що запрошення їх центру працюють добре і вже є зацікавлені, які прийдуть. Ці твердість та впевненість нас здивували. 

І насправді, все вийшло. Семінар відбувся, як і було заплановано, 27 липня 2017 року. У програмі семінару Анастасія використовувала матеріали курсу «Відчуй: жестова мова для всіх», продемонструвала слухачам відео першого модулю курсу, в якому розповідається про особливості життя тих, хто не чує. Крім того, учасники вивчали дактильну абетку – допоміжну систему жестової мови, в якій кожному жесту однієї руки відповідає літера абетки. А ще пробували засвоїти популярні фрази та навіть поспілкуватись. 

DSC_0643_560   DSC_0664_560_1
     
DSC_0664_560   DSC_0669_560

Ось такий семінар відбувся у місті Волноваха, Донецької області. І нехай це не масштабна подія, але вона точно заслуговує на нашу увагу. Бо в нас, в Україні є такі україночки та люди, яким не байдуже до проблем інших.

DSC_0674_1200

Для тих, хто не проходив курс з жестової мови на ВУМ online, інформуємо, що учасники семінару показують букву дактилю, яка їм сподобалась, а більшість з них обрали міжнародний жест, який означає «Я тебе люблю!»

Команда ВУМ online дякує Анастасії Харіній за проявлену ініціативу і щиро бажає продовжувати робити добрі справи.