Зареєструватись

Я живу, як в тумані. Розмова про дим сигарет з ментолом…

Іван Четвертинівський
25 Березня 2019

ПОДІЛИТИСЬ

На кожній зупинці є знак із розкладом руху, в нижній частині якого пишуть про заборону куріння у громадських місцях, зокрема на зупинках. Пишуть, та й грець йому, правда? Біля нашого офісу теж є така зупинка із знаком. І з наших вікон можна спостерігати за тим, як працює закон про заборону куріння в громадських місцях, коли запашний димок окутує зупинку, а добрий десяток людей стоїть, мовчить та вдихає.

Нам стало цікаво, чи дійсно можна користуватись законом про заборону куріння в наших реаліях. Ми поспілкувались із Дмитром Купирою, експертом Центру громадянського представництва «Життя» і у 5 абзацах розповідаємо, як користуватись цим законом на практиці.

Етична сторона питання

Люди часто починають курити не тому, що вони свідомо цього хочуть, а через рекламу чи вплив оточуючих. Більшість курців викурили свою першу цигарку ще неповнолітніми. І у них є право курити.

Але це право на куріння можна порівняти із правом махати кухонним ножем у громадських місцях. Не існує заборони махати кухонним ножем - і це є правом людей, але усі розуміють, що це наражає на небезпеку їх та всіх оточуючих. Так і з курінням: свобода курити закінчується біля носу іншої людини, бо дим від куріння однієї людини вимушена вдихати інша, і це шкодить її здоров’ю.  

Що забороняє закон

Відповідно до чинного законодавства, курити можна усюди, де це не заборонено законом. Йти по вулиці та курити, або курити біля багатоквартирного будинку чи на балконі багатоквартирного будинку – законодавчої заборони немає. Натомість є чіткий перелік місць, де куріння тютюнових виробів, кальянів та електронних сигарет заборонено, а саме:

  • у ліфтах, під’їздах, підземних переходах; 
  • на території та у приміщеннях лікарень, державних та навчальних установ; 
  • на дитячих майданчиках; 
  • у спортивних і фізкультурно-оздоровчих комплексах;  
  • у громадському транспорті та на зупинках; 
  • у ресторанах; 

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць: 

  • у приміщеннях підприємств, установ, готелів та гуртожитків; 
  • в аеропортах та на вокзалах. 
  • місцеві органи самоврядування можуть заборонити куріння під час масових акцій. 

Також повинна бути табличка “Курити заборонено” у подібних місцях. Але банальна відсутність таблички не означає, що ви не порушуєте закону, коли палите в одному із цих місць.

Як користуватись законом

У під’їзді хтось курить і ви хочете це припинити. Вас захищає Закон “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів”. 

Що ви маєте робити: 

  1. Якщо прохання припинити куріння у під’їзді не спрацювало – викликайте поліцію. 
  2. Самого курця можна сфотографувати чи зняти на відео у під’їзді. Заборони на це не існує (але це не обов’язково – має скоріше психологічний вплив). 
  3. Поки поліція приїде, – курець може уже піти. Поінформуйте поліцію, що хочете подати заяву про адміністративне правопорушення. Напишіть заяву та передайте поліцейському, вказавши свої прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, обставини порушення та інформацію про порушника. 
  4. Дуже часто порушник живе поруч і ви знаєте, де саме. Вимагайте, щоб поліція йшла до порушника та виписувала протокол про порушення. 

 Розуміємо, що психологічно цей шлях пройти складно, але закон на Вашому боці, і захищає саме ваші права. Вимагайте і від сусідів, і від поліції виконувати закон, який Вас захищає. За цим алгоритмом можна діяти і в інших місцях. 

Як користуватись цим законом на вулиці

На вулиці усе трішки не так, бо все відбувається ніби “на ходу”. Якщо це безпечно – попросіть не курити у забороненому місці і відійти туди, де це дозволено. Якщо ви думаєте, що курець відреагує на ваше зауваження агресивно,- зверніться до патрульних поліцейських, якщо вони десь поруч. Якщо поліцейських поряд немає, - телефонуйте і повідомляйте про порушення. Ви маєте на це законне право.  Поліція часто може проігнорувати ваш запит, або у нас банально не буде часу дочекатися поліцейських - тим більше, що порушник може піти звідти. Але потрібно розуміти, що поліція звикла, що ми не користуємось своїми правами. Ми не звикли себе захищати. І це треба змінювати. Якщо звернень з такими випадками стане більше, то поліція почне реагувати інакше.  

Робити і знати, що робиш

Із курсами на vumonline.ua ви зможете розібратись у проблемах, які стосуються вашого життя. Шукайте на нашій платформі потрібні вам курси  і користуйтесь ними, аби відстоювати свої громадянські права.

Розмова Остапа Стасіва та Дмитра Купири у цьому відео. Тут тема про заборону куріння в громадських місцях розкрита більш детально. До вашої уваги.