Зареєструватись

Курси на ВУМ online: безвозмездно то есть даром?

Остап Стасів
30 Листопада 2016

ПОДІЛИТИСЬ

Курси на ВУМ online безкоштовні. Саме це слово ми використовували в наших комунікаціях. Визначення слова безкоштовний дуже просте – якщо щось пропонується вам «без коштів», воно безкоштовне. На цю тему ми хотіли б сьогодні поспілкуватись з вами. 

Чи варто щось пропонувати людям безкоштовно або задарма? Це питання виникло у нас під час однієї зустрічі з досвідченими фахівцями, де ми обговорювали подальші перспектив розвитку платформи громадянської освіти ВУМ online. Суть була в тому, що нам надали дуже багато аргументів з приводу того, що не можна пропонувати курси ВУМ безкоштовно. Серед усіх названих причин найбільш вагомими були наступні:

  • Безкоштовне відразу асоціюється з поганою якістю, або взагалі не асоціюється з чимось якісним.
  • Безкоштовне завідомо не має цінності, оскільки отримати його дуже просто і тому до нього відповідне ставлення.
  • «Безкоштовний сир тільки в мишоловці», тобто може сприйматися як омана, яку поки що не видно.
  • Безкоштовний імідж дуже небезпечний для освітніх продуктів, оскільки це послуга, якість якої тільки на половину залежить від викладача, а друга половина – це відповідальність самого студента. Процес навчання вимагає часу, зусиль, дисципліни, тому студент повинен сплатити якусь ціну, яка буде його мотивувати, і це, в свою чергу, підвищить якість навчання.

Всі аргументи логічні, і це поставило нашу ВУМну команду в глухий кут. В цьому контексті, ми  спробували проаналізувати собівартість та трудовитрати курсів ВУМ:

  • Викладач курсу витрачає час на розробку курсу, або адаптацію під вимоги дистанційного online навчання. Хто наші викладачі, чим вони займаються і в яких бізнес-школах викладають, ви можете пересвідчитися самі.
  • Запис курсу та створення відео. Для цієї частини роботи є окрема команда, яка спочатку декілька днів працює в студії разом з викладачем та записує відео, потім йде монтаж модулів курсів, які вже можна дивитись на платформі.
  • IT-підтримка – це все, що стосується платформи, тобто простору, де саме і проходить навчання. Нещодавно ми оновили наш сайт, зробили його більш зручним та привабливим. Але ця робота постійно продовжується. Оновлюється контент, додаються нові курси і команда вже працює над подальшим розвитком платформи.

Відкритий Університет Майдану виник під час «Революції Гідності» у грудні 2013 року. Тоді найкращі представники бізнес-шкіл, університетів та громадські діячі читали лекції учасникам Майдану з  сцени біля Лядських воріт. Ми зараз продовжуємо ту ж саму справу, яку робили тоді, тільки в online форматі. Ми змушені зізнатися, що не хочемо бути безкоштовними, у тому сенсі в якому більшість українців звикли сприймати це слово. «Безкоштовне» має певний негативний відтінок, якій нам не подобається. Кожен курс ВУМ має свою вартість, яку можна порахувати. Він має цінність – надає певні знання у конкретній сфері громадянських компетенцій.

Наша місія – сприяти перетворенням та позитивним змінам в Україні, а фундаментом цих процесів ми вважаємо саме громадянську освіту, завдяки якій формується громадянське суспільство. Ми не беремо гроші за навчання та не встановлюємо фіксовану ціну за кожен курс, але ми шукаємо всі можливі способи фінансування нашої діяльності. Нам допомагає Європейський фонд підтримки демократії (EED), також у кожного є можливість зробити добровільний внесок на освітній платформі (кнопка внизу цієї сторінки) і слухачі інколи це роблять, за що ми дуже вдячні. Нещодавно ми запустили проект на краудфандинговій платформі Спільнокошт,  де усі бажаючі можуть долучитися і зробити посильну інвестицію у реалізацію стратегії ВУМ на 2017-2018 р.

Отже, після такого аналізу ми зрозуміли свою помилку в комунікаціях. В англійській мові слово «безкоштовний» можна перекласти як «free» – тобто вільний, а є вислів «free of charge» – звільнений від зобов’язань. В цьому є принципова різниця. Ми не звільняємо від зобов’язань. Навпаки, ми чекаємо від слухачів оплату, але не в грошах, а в конкретних діях, активностях, які будуть сприяти позитивним змінам в Україні.

ВУМ відкриває багато можливостей для кожного українця. В нашій країні системно не навчають тому, як бути успішним громадянином своєї країни. Системної громадянської  освіти немає ні в школах, ні в вишах. Тому ми хочемо надати можливості отримати ці знання кожному українцю. Наша важлива комунікація полягає в наступному: курси на ВУМ online не безкоштовні, вони знаходяться у вільному доступі, та відкриті для кожного. І ми чекаємо на оплату, а саме на ваші конкретні дії.

Тож долучайтеся та будьте ВУМними! 🙂