Зареєструватись

Gromko.dp.ua або ГромКонтроль проти корупції

Остап Стасів
13 Квітня 2017

ПОДІЛИТИСЬ

Корупція… Це слово для кожного українця значить дуже багато. І в чому ми всі солідарні? У тому, що корупція – це наш головний ворог, який вже багато років заважає нам почати рухатись вперед. «В Україні суцільна корупція» – такою або подібною фразою ми звикли пояснювати свої невдачі та відсутність змін на краще.

У червні 2016 року на платформі ВУМ online запустився курс «Відкриті електронні реєстри». Цей курс надає інформацію про 15 найкорисніших відкритих електронних реєстрів України, за допомогою яких можна розслідувати корумповані схеми. 

Проте зараз на курсі зареєстровано 292 чоловіка, а з них лише 41 отримали сертифікати. Приблизно така ж ситуація з іншим курсом – «Боротьба з корупцією в державних закупівлях», який стартував в листопаді минулого року. Будемо відверті, що всупереч нашим очікуванням, ці курси відносяться до найменш популярних курсів на ВУМ online. З одного боку, ми надаємо інформацію про те, як можна реально боротися з головним ворогом України. А з іншого – більшість українців пасивно спостерігає як крадуться гроші громадян і навіть не пробує нічого зробити. Хоча б, наприклад, просто прослухати курс. Чому так відбувається? На нашу думку, головна перешкода знаходиться у нас в голові. Ми не віримо, що це реально. В цій статті ми хочемо розповісти про ГО «Платформа Громадський Контроль», яка своїм прикладом доводить протилежне і ламає сталі стереотипи мислення. Цю команду не лякає пасивність більшості українців. Навпаки – вони впевнені, що активна меншість завжди задає напрямок руху пасивної більшості.

Як починався ГромКонтроль

Ідея проекту народилася в 2015 р. в рамках Школи Свідомого Громадянина у Дніпрі, де учасники вперше зустрілися майже всім складом майбутніх ключових засновників ГО «Платформа Громадський Контроль». На той момент була тільки глибока переконаність, що в українців достатньо законних повноважень, щоб власними руками створити Швейцарію як в Україні загалом, так і в кожній окремій громаді. Для цього слід лише навчитися користуватися тими інструментами, які ми маємо згідно з Конституцією та законами України. Засновниками організації стали Артем Романюков (який трохи згодом став викладачем курсу «Відкриті електронні реєстри» на ВУМ online)  та Денис Селін. Жоден з них на той момент не був фахівцем у сфері антикорупції чи владних повноважень. Натомість, обидва засновники — вихідці з бізнес-середовища, тому дуже оперативно, спільними зусиллями, розібралися в процесах та почали діяти — продукувати власні антикорупційні розслідування та проекти рішень для місцевої влади. Майже відразу після початку своєї діяльності ГромКонтроль став достатньо великою та впливовою організацією в регіоні. Це стало викликом для всієї команди, яка водночас швидко зростала, але й потребувала ефективного управління. Довелося в терміновому порядку пристосовувати методи з бізнесу до нон-профіт сегменту, вчитися у більш досвідчених ГО, але врешті, команда впоралася з тим, щоб правильно налаштувати свою роботу.

Досягнення ГромКонтролю у 2016 році

ГромКонтроль існує майже 2 роки і за цей короткий час вже зроблено чимало. Команда проекту працює у таких трьох головних напрямках:

  • Боротьба з корупцією
  • Адвокація реформ
  • Розвиток громадянського суспільства

У порівнянні з 2015 роком географія діяльності ГромКонтролю значно розширилися. ГО вдалося посилити свої позиції та почати  конструктивний, а іноді різкий діалог з місцевою владою в Дніпропетровський, Донецький, Запорізький, Черкаській, Івано-Франківський та Львівській областях. Деякі ініціативи організації вийшли на національний рівень.

Все, що команда робила у 2016, було спрямовано на досягнення однієї мети – побудова сильної на незалежної України, вільної від корупції у всіх сферах життя.

VUM_ГромКонтроль_1

VUM_ГромКонтроль_2

За 2016 рік ГромКонтроль провів більше трьох десятків семінарів у Дніпрі, багатьох містах регіону та інших областях для представників органів влади та місцевого самоврядування, громадських активістів, журналістів, підприємців.

Під час освітніх заходів (зокрема, таких, як семінар для журналістів Дніпра та регіону) експерти ГромКонтролю координатор впровадження ProZorro в Дніпропетровській області Денис Селін, експерт з прозорих закупівель Денис Баранець і голова ГромКонтролю Артем Романюков розповіли про можливості системи ProZorro, функціонал модулю моніторингу http://bi.proZorro.org, який дозволяє аналізувати проведені закупівлі, бачити їх динаміку, статистику і знаходити можливі зловживання. Інформація про можливості системи ProZorro може бути надзвичайно корисною для журналістів, які спеціалізуються на розслідуваннях або просто активно моніторять корупційні прояви.

У листопаді 2016 року Громадський Контроль зупинив в суді спробу “скасувати” дію ProZorro для допорогових закупівель в Дніпрі. Тому тепер згідно з рішенням Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду всі державні закупівлі товарів і послуг в Дніпрі на суму від 3 тис. грн мають проводитися через систему електронних закупівель.

У грудні 2016 року експерт з питань прозорих закупівель, куратор впровадження системи ProZorro в Дніпропетровській області Денис Селін взяв участь в засіданні Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики. Серед питань, що обговорювалися – реалізація Закону України “Про публічні закупівлі” та пропозиції Міністерства економічного розвитку і торгівлі до цього документу. Представник Громадського Контролю презентував досвід впровадження ProZorro в Дніпропетровській області, обговорив з народними депутатами та експертами проблему зловживань при проведенні закупівель і представив своє бачення законодавчих заходів для їх запобігання.

Це далеко не вся активність і досягнені результати ГромКонтролю. Докладніше читайте тут.

Найближчі плани на 2017 рік

Плани у команди грандіозні, а тому зупинятися вони не збираються. ГромКонтроль планує масштабувати на декілька міст України з населенням 100 000+ ті проекти рішень місцевої влади, які вже розроблені та довели свою ефективність. Планують об’єднуватись  з іншими потужними ГО по всій країні аби мультиплікувати свій досвід. Власне, це і є основна ціль команди на 2017 рік – збудувати дієву коаліцію з місцевими ГО, принаймні, у трьох регіонах України.

Наприкінці хочеться згадати, що корупція – це не щось абстрактне, це конкретні, неправомірні дії конкретних людей. І як ми вже подивилися, з цим реально боротися. Тим більше, що в наших руках є інструменти та успішні приклади. Пропонуємо почати з одного простого кроку – прослухати відповідні курси на ВУМ online: «Відкриті електронні реєстри» та «Боротьба з корупцією в державних закупівлях». Нагадуємо, що всі курси знаходяться у вільному доступі та відкриті для кожного! Долучайтесь!