Зареєструватись

Гра світ Громад або про ігрові технології у громадянській освіті

Остап Стасів
21 Березня 2017

ПОДІЛИТИСЬ

Те, що ігрові технології застосовуються у багатьох сферах – це вже для нас звично. Ми починаємо грати з дитинства і продовжуємо це робити, навіть тоді, коли стаємо дорослими. Використання різних ігрових сценаріїв для навчання та розвитку певних навичок – це не щось принципово нове, адже індустрія настільних ігор успішно розвивається.

Ми впевнені, що багато хто знає про популярні настільні ігри, як то Уно, Мафія, Діксіт (Dixit) та ін. Можливо, хтось грав у «Щурячі перегони», оригінальна версія гри Cashflow, належить відомому Роберту Кіосакі. Індустрія онлайн ігор – це взагалі окремий величезний сегмент, недоліки і переваги якого можна аналізувати нескінченно. В цій статті ми хочемо вам розповісти про ще одну гру, що тільки починає свій шлях на ігровому ринку.

В 2015-2016 роках, Відкритий Університет Майдану проводив багато offline зустрічей в рамках проекту Школа Свідомого Громадянина. Ми відвідали 26 міст України і зібрали тисячі людей на лекціях, які викладали фахівці ВУМу. Тут було багато дискусій та обговорень про те, що саме зараз в Україні дуже важливо розвивати громади на місцях. На одній з таких зустрічей ми познайомились з Михайлом Войтовичем, який вже тоді привернув увагу тим, що наші ідеї в розумінні розвитку громадянських компетенцій багато в чому збігалися.  Різниця в тому, що ми йдемо шляхом громадянської освіти, а Михайло обрав більш оригінальний спосіб – він вирішив перетворити процес в гру.

Як розповідає сам Михайло, його проект почався у січні 2016 року з одного телефонного дзвінка. Тоді Михайло Войтович та Тарас Тимчук обговорили важливе питання: стандартні, звичні підходи до розвитку громад і впровадження реформ – це зазвичай щось важке й занудне. Можливо, саме тому мало кому це цікаво?

 «Ми собі подумали, якщо є Worl of Tanks, то чому б не створити World of Communities?»

І як то кажуть, понеслося. Спочатку було створено http://woc.org.ua – це комунікаційна платформа, де можуть спілкуватись, шукати точки взаємодії, співпрацювати та навіть конкурувати різні громади України.

Восени 2016 затіяли ще один проект – “Світ Громад: Акселератор”.

Гра світ Громад – це не просто настільна гра, це, в першу чергу, кооперативна стратегія, яка представлена у формі соціального симулятора. Отже, ігрові ситуації та події, з якими стикаються гравці, максимально наближені до наших сучасних українських реалій і перемогти у грі наодинці неможливо. Тільки усім разом.

Гра світ Громад дозволяє:

  • моделювати різні ситуації та сценарії розвитку громади (в ігровому наборі є 10 базових сценаріїв різної тривалості та складності);
  • включати різні верстви населення до роботи над спільними цілями громади (в ігровому наборі є готові 8 соціальних ролей);
  • навчати різноманітним підходам та інструментам розвитку громади (у грі передбачено і описано 32 інструменти розвитку громади);
  • виховати в молоді (і не тільки) громадянську свідомість та відповідальність;
  • розвивати фінансову, бюджетну та податкову культури;
  • інтегрувати маргінальні групи населення в життя громади;
  • виявляти та долати конфлікти у громаді;
  • виявляти та розвивати лідерські якості серед гравців;
  • просто якісно та цікаво проводити вільний час.

Кому варто пограти? Гра буде корисна для депутатів, політичних діячів та голів місцевих рад, волонтерів будь-яких громадських організацій, працівників муніципалітетів, учасників проектів розвитку громад, підприємців, активних громадян, учнівської молоді, для сусідів, у будинках яких створено ОСББ чи дискутується питання створення.

Ви зацікавлені? Гру вже можна придбати. Детальна інформація на сайті: http://game.woc.org.ua/

Якщо у вас виникли запитання, ви можете звертатись до Михайла Войтовича: (099)776-555-1, [email protected]

Команда ВУМ online бажає Михайлу Войтовичу та всім учасникам проекту #ГраСвітГромад успішного розвитку початої справи та нових творчих ідей!