Зареєструватись

5 причин вивчити жестову мову

Ірина Кашина
12 Січня 2017

ПОДІЛИТИСЬ

На початку нашої розмови давайте розберемося в термінах. По-перше, треба зрозуміти, що існує два різних поняття – це мова жестів та жестова мова.  Знання мови жестів надає можливість розуміти наміри, характер або настрій людини за допомогою тлумачення її поз, рухів та жестів. Це дуже цікавий предмет для вивчення, але не для цієї статті. Нас цікавить саме жестова мова – мова, якою спілкуються люди з порушеннями слуху.

Цікаво, що розробником жестової мови є французький аббат Шарль-Мішель де Л’Епе, який у 1760 році створив у Парижі Інститут глухих. В Україні мова жестів визнана офіційно і захищається законом, а нещодавно, завдяки спільній роботі ВУМ online та ГО «Відчуй», з’явився перший в нашій державі онлайн-курс жестової мови «Відчуй: жестова мова для всіх».

Мабуть, кожен бачив, як виглядає процес спілкування жестовою мовою. Це певні рухи та жести руками, які означають букви, слова або цілі речення. Навчання жестової мови починається з дактиля, або абетки. Кожна літера має свою комбінацію пальців правої долоні. Дактиль використовується для імен, географічних назв, або для тих слів, які ви не знаєте як показати саме жестовою мовою. Потім вивчаються слова і цілі речення, які найчастіше використовуються у звичайному житті. Звісно, що «говорити» або показувати слова по літерах – це довго, і жестова мова має загальноприйняті позначення слів та цілих фраз.

Треба відзначити, що ставлення до людей з порушеннями слуху в нашій країні почало змінюватись. Останнім часом все більше людей  стали звертати увагу на жестову мову, та мають бажання її вивчити. Поспілкувавшись з колегами з ГО «Відчуй», ми визначили декілька причин, чому жестова мова привертає увагу і навіть стає модною. Отже, навіщо вивчати жестову мову?

  1. Повага до людей. Можливо, для когось це не є вагомою причиною, і тут кожен вирішує сам для себе. Але чим більше людей будуть мати базові навички спілкування жестовою мовою, тим комфортнішим буде життя людей з порушеннями слуху. Про таке можна і потрібно мріяти – тенденція в цьому напрямку вже є.

Радимо подивитися фільм «Привіт сім’ї». За сюжетом, головна героїня – скована ділова жінка ( яку грає незрівнянна Сара Джессіка Паркер) разом зі своїм бойфрендом їде на різдвяну зустріч з родиною свого хлопця. Фільм трохи комедійний, але піднімає багато важливих питань. Один з членів родини має порушення слуху і в його присутності вся родина спілкується, теревенять між собою жестовою мовою. Уривок нижче демонструє те ідеальне середовище, в якому існує повага до людини, яка не чує.

Уривок з фільму «Привіт сім’ї (2005)/The Family Stone». Режисер: Томас Безуча

  1. Активізація моторики пальців позитивно впливає на весь організм. Ще в II столітті до нашої ери в Китаї було відомо про вплив дій, які виконують руками, на розвиток головного мозку людини. Стародавні китайці стверджували, що вправи для рук і пальців гармонізують тіло та розум, позитивно впливають на діяльність мозку. На відміну від тварин, людина здатна виконувати своїми пальцями дуже тонкі та точні дії. І, щоб їх здійснювати, кисті рук задіюють великі зони мозку. Існує прямий взаємозв’язок – що більше ми робимо дрібної роботи пальцями, то краще ми тренуємо мозок і тим ясніше стає наша свідомість. Саме тому, наприклад, фахівці радять займатися рукоділлям. А чому б не жестова мова?

Тут треба зауважити, що дослідження впливу жестової мови на організм людини ніхто поки що не проводив. Але ми радимо вам спробувати показати хоча б декілька літер або слів. Ви одразу відчуєте, як активізується робота м’язів долоні, які до цього не були задіяні. Більше того, деякі жести доведеться тренувати, оскільки дуже незвично так складати пальці та змінювати їх положення.

  1. Новий метод тренування пам’яті. Якщо ви коли-небудь вивчали іноземну мову, то вам відомо, що в процесі навчання треба запам’ятовувати багато інформації. Зокрема, нові слова – як вони звучать та пишуться. Для жестової мови – так само, просто запам’ятовувати ви будете положення пальців та рук. І це нова робота для мозку. Усі танцюристи знайомі з таким терміном, як м’язова пам’ять. Роблячи багато па у танці, танцюрист не думає про всі рухи, які потрібно зробити. Їх пам’ятає його тіло. Жестова мова тісно пов’язана з цим видом пам’яті, і саме його доводиться тренувати під час навчання.
  2. Можливість додати навичку спілкування жестовою мовою у своє CV. Будь-який HR  зверне увагу на резюме, в якому зазначено, що людина володіє китайською, японською мовою або, наприклад, хінді. Навіть якщо знання цієї мови не потрібне для вакансії, на яку претендує людина, сам факт такої навички вже привертає увагу і навіть викликає бажання познайомитись з такою людиною. А тепер уявіть, якщо у резюме зазначити жестову мову? Безумовно, це здивує і виділить власника резюме серед інших кандидатів. Але ви можете запитати, чи додає це цінності? Питання правильне, тому давайте розберемося. На перший погляд здається, що професій, де потрібна жестова мова, дуже мало. Але раніше ми зазначили, що ставлення до людей з порушеннями слуху починає змінюватись, і сьогодні їх вже можна побачити на виставках, конференціях, вони мандрують, дуже часто є соціально активними.  А про що це говорить? Якщо ваша робота пов’язана зі спілкуванням з людьми, то жестова мова може знадобитись, навіть якщо ви звичайний менеджер, маркетолог або бухгалтер. А тепер уявіть собі лікаря, поліцейського, адміністратора готелю, борт-провідника, перукаря, офіціанта, продавця та багато інших професій.

Багато можливостей для розвитку жестова мова відкриває для перекладачів, оскільки перекладати з іноземної мови російською чи українською, а потім жестовою мовою – це взагалі окрема послуга. 

Крім того, треба пам’ятати, що вимоги до професій постійно змінюються. Можливо, в ближньому майбутньому ми досягнемо того рівня, як в родині з уривку фільму «Привіт сім’ї».

  1. Отримати нові відчуття. Якщо ви коли-небудь пробували щось нове, то ви зрозумієте, про що йде мова. Згадайте ту мить, колись ви перший раз ставали на лижі або ковзани, полетіли літаком, побачили океан, або почали розуміти іноземну мову, яку вивчаєте. Відчуття абсолютно нового – неповторне і незабутнє. Жестова мова може відкрити вам новий світ, якого ви ще ніколи не торкалися. Це світ повної тиші. Це не тільки нові відчуття, але й нові можливості зрозуміти тих, хто постійно живе там, де немає звуків.

Отже, чи варто вчити жестову мову – вирішувати вам. Уявіть собі, якщо одного разу у метро, в парку або в звичайному кафе ви зустрінете людину, яка вас не може почути. Можливо, лише одне ваше запитання: «Доброго дня! Чим Вам допомогти?»  зробить її трохи щасливішою.

Курс з жестової мови знаходиться у вільному доступі та відкритий для кожного.