Зареєструватись

Революція продовжується! Долучайтеся!

Остап Стасів
15 Березня 2021

ПОДІЛИТИСЬ

Наприкінці лютого кількість людей зареєстрованих на цифровому представництві Відкритого Університету Майдану – платформі громадянської освіти vumonline.ua сягнула 100 тисяч.

Головне завдання громадянської освіти – перетворення «населення» на громадян – власників своєї країни, свідомих того, що саме від їхньої активної позиції та ефективної діяльності залежить успіх та добробут суспільства та держави. Для цього вони мають вміти критично мислити, відрізняти маніпуляції в медіа від новин, знати свої права та обов’язки, розуміти як працюють органи влади в країні та як на них впливати, бути фінансово грамотними та вміти успішно балансувати власні інтереси із громадськими. Саме цього, та ще багато іншого можна безкоштовно навчитися на vumonline.ua. Платформа була створена для того, щоб рух країни до демократії, свободи та утвердження європейських цінностей перейшов від масових протестів на Майданах до постійної цілеспрямованої роботи громадянського суспільства над впровадженням реформ та цивілізованих форм соціальної поведінки.

Чи вдалося це засновникам? Чи задоволені вони результатами? Як взагалі автори проєкту, народженого Революцією Гідності оцінюють його діяльність та розвиток громадянського суспільства в Україні? Чи сталася «революція в головах» українців, чи нам знову чекати на масові протести? Про це я вирішив запитати своїх колег – співзасновників та учасників проєкту. На запитання відповідали:

Михайло Крікунов, член наглядової ради ВУМ, голова правління Українського агентства кластерного розвитку;

Валерій Пекар, член наглядової ради ВУМ, підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, співзасновник платформи Нова Країна, член Ради директорів Всесвітньої асоціації виставкової індустрії UFI;

Дмитро Савочкін, член наглядової ради ВУМ, співавтор методології онлайн-платформи, письменник, HR менеджер;

Олександр Стародубцев, співзасновник освітньої ініціативи ВУМ та платформи Нова Країна, співавтор реформи державних закупівель «ProZorro», заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

За словами Валерія Пекара, ВУМ пройшов дуже важливий для громадянських ініціатив етап інституціоналізації (чого не сталося з більшістю постмайданівських громадських проєктів). Ми були піонерами громадянської освіти і в тому, що зараз громадянські компетентності стають частиною формальної освіти в середній та вищій школі – є велика частка нашої роботи.

«Гарна цифра» 100 тисяч слухачів – небайдужих дорослих громадян, що вирішили «прокачати» свої громадянські компетентності вселяє оптимізм, але, на думку всіх моїх респондентів, не є достатньою для остаточних змін в суспільстві, оскільки більшість людей все ще інертні та впевнені, що від них мало що залежить. Ми залучили до неформального навчання найбільш активних та «включених» людей – невелику активну меншість. Тепер для того, щоб «революції відбувалися в головах, а не на Майданах» (всі мої колеги вважають, що нові масові заворушення все ще цілком можливі), нам потрібно докласти зусиль до розширення аудиторії та пробудження громадянської свідомості в якомога більшої кількості українців. Тут хочу підкреслити, що громадянська свідомість – зовсім не «вихід на барикади» та геройське протистояння із «злочинною владою», це, перш за все, повага до себе та оточуючих, виражена у простих речах: підтримання чистоти у ліфті власного будинку, прибирання за домашнім улюбленцем на газонах, сортування сміття та доброзичливе ставлення до сусідів, нульова толерантність до корупції у будь-яких її проявах. На цю тему, до речі, є чудовий текст нашої співвітчизниці Сани Фельдгендлер. Що більше компетентних та активних людей буде серед нас, тим легшим та швидшим буде поступ України до омріяного розквіту та добробуту, тим щасливішим буде кожен наш сьогоднішній день.

Отже, 100 тисяч слухачів vumonline.ua – лише перша сходинка, подолана нами на шляху побудови сильного громадянського суспільства в Україні. Попереду – ще довгий та нелегкий шлях, але тепер нам буде набагато легше, ніж взимку 2013-го. Ми обов’язково скористаємося порадами «батьків-засновників» щодо розширення аудиторії через створення нових освітніх продуктів та програм, урізноманітнення форматів та повернення до офлайн-активності. В цьому нам може допомогти кожен із вас, хто зараз читає цей текст. Ви може просто зараз стати учасником або учасницею «революції в головах» – долучайтеся до навчання, поширюйте наші курси та ідеї, заохочуйте дітей до свідомої громадянської поведінки і самі змінюйтеся щодня.

Наша наступна ціль – 250 000 студентів. Зустрінемося на vumonline.ua!

Про vumonline.uaце перша дистанційна платформа громадянської освіти від Відкритого Університету Майдану (ВУМ). Наші курси допомагають слухачам сформулювати власну громадянську позицію з головних питань, що турбують суспільство, розвинути та вдосконалити свої громадянські компетентності.