Зареєструватись

Стрес незавершених справ і як він псує наше життя

Остап Стасів
29 Жовтня 2018

ПОДІЛИТИСЬ

Ми поспілкувались із нашими користувачами і помітили, що їм часто бракує часу на навчання та саморозвиток. Так наша користувачка Олеся М. описує свою проблему: «Вже рік «не доходять руки» завершити курс Валерія Пекаря з інтегральної динаміки. Кілька місяців обіцяю собі продовжити. І що? Постійно про це думаю і все щось заважає. Та що там говорити, ще 4 курси, які цікаві, я на них підписана і на цьому все. Аж зло бере». Тому ми вирішили написати цю статтю для всіх, хто починає і не може закінчити і особливо для тих, хто навіть не має часу почати. 🙂

Ми розглянемо феномен «незавершених справ» та його вплив на наше життя. Прокоментувати це питання ми попросили Людмилу Комашко – Доктора філософії (PhD) в галузі психології, кризову психологиню, сертифіковану тренерку з розвитку соціальної стресостійкості, викладачку курсу ВУМ «Перша психологічна допомога в екстрених і кризових ситуаціях».

ВУМ: Як незавершені справи викликають стрес?

Людмила Комашко (ЛК): Скажіть, у вас коли-небудь бувало таке, що ви геть забуваєте завдання, як тільки воно виконано? А поки воно не завершене, не можете викинути його з голови, навіть якщо працюєте над чимось іншим? Це може бути якась дрібниця, але вона суттєво порушує спокій та рівновагу. Вперше цей ефект був помічений психологинею Блюм Зейгарник, і названий на її честь ефектом Зейгарник.

Ефект Зейгарник — психологічний ефект, котрий полягає  у тому, що людина краще запам’ятовує матеріал, що стосується незавершених справ, ніж тих, що вже закінчились. 

Схильність нашої пам’яті зберігати незавершені справи постійно тримає нас у напрузі і здатна породити сильний стрес. У своїй практиці я бачу, як безліч незавершених справ і постійний цейтнот раз у раз стають основними причинами серйозного дискомфорту.

ВУМ: Як застосовувати ефект Зейгарник у звичайному житті?

ЛК: Оскільки незавершені завдання стають для нас нав’язливими думками, для продуктивності в роботі можна застосовувати періоди концентрації, уникати багатозадачності і відволікаючих чинників.

Коли ви завершуєте завдання, виникає відчуття спокою. Якщо ж ви виконуєте декілька завдань одночасно, мозок просто не зможе якісно сконцентруватися на жодній з них, бо думки періодично будуть повертатися до всіх незавершених справ.

ВУМ: То як змусити себе почати?

ЛК: Це залежить від ситуації. Якщо ви плануєте великий проект і постійно відкладаєте його через страх перед обсягами роботи, не варто братися за найскладніші частини. Почніть з того, що здається досить легким. А потім ви просто не зможете забути про проект і доведете його до кінця.

Декілька корисних порад щодо того, як доводити розпочату справуо кінця:

Складайте списки справ

Проста банальна дія, але вона допомагає.

Викреслюйте непотрібне

Перечитайте уважно ваш список справ. Проаналізуйте його. Справи, які недоцільні, викресліть зі списку. Краще витратьте час на щось дійсно важливе.

Застосовуйте «правило двох хвилин»

Є в тайм-менеджменті такий принцип – «правило двох хвилин»: справи, які займуть не більше 2-5 хвилин, виконуються негайно і викреслюються. Розібрати поличку в шафі, навести порядок у ванній, пришити ґудзика. Це дійсно магічно впливає на наш мозок. Минуло всього півгодини, а у вас вже зроблено від 5 до 10 справ!

Як боротися з прокрастинацією, читайте тут.

З’їжте «жабу» з ранку

Виділіть зеленим кольором в списку всі пункти, причиною невиконання яких стала лінь. Це найнеприємніші справи, які ви відкладаєте до останнього. В тайм-менеджменті вони називаються «жабами». «З’їсти жабу», тобто справлятися з неулюбленою справою, краще зранку. Зробіть окремий список таких «зелених» задач і робіть по одній щодня. За потреби, розділіть задачу на етапи. Відчуття, що ви зробили щось складне зранку, подолали свою лінь, має дуже позитивний вплив.

Поділіть «слона»

Складні справи називаються «слонами». Якщо ви не знаєте, з чого почати, спробуйте «слона» поділити – розбити справу на кілька етапів або завдань. Чим простіше і швидше виконується етап, тим краще. Головне правило – повертайтеся до них у вільну хвилину. Припустимо, ви вирішили вивчити французьку мову. Вранці вивчили одне правило граматики, вдень – 5 слів, ввечері склали пару речень з новими словами за вивченим правилом. Вже через місяць відчуєте суттєвий прогрес.

Підбивайте підсумки

Виділіть кілька годин раз на тиждень або на місяць (кому як зручно) і підбийте підсумки. Ви помітите, що багато справ доведені до кінця, кілька «жаб» зникли, а пара «слонів» всохли наполовину. Похваліть себе і доповніть список новими справами.

Бажаємо вам якомога більше завершених справ та реалізованих проектів!